Kropptimal

HLR utbildning

Varje dag drabbas 16 personer i Sverige av hjärtstopp utanför sjukhus där HLR påbörjas.

Chansen att överleva hjärtstoppet minskar med 10 procent för varje minut som går om ingen gör något. Påbörjas HLR inom de första minuterna ökar chansen till överlevnad med hela 70%.

 

Hjärt- och lungräddning tillsammans med en hjärtstartare ökar chanserna dramatiskt för den som har drabbats att återgå till ett normalt liv.

 

Vi på Kropptimal AB vill gärna hjälpa er att friska upp denna livsviktiga kunskap. Svenska HLR rådet har i November 2021 släppt nya riktlinjer och handlingsplaner.

 

Våra HLR-utbildningar uppfyller Arbetsmiljöverkets krav, är uppdaterad med de senaste forskningsresultaten och följer svenska HLR-rådets senaste riktlinjer.

 

Vi erbjuder HLR utbildning för vuxen och barn med hjärtstartare. Kompetensbevis till alla deltagare samt ett utbildningsbevis till företaget fås efter genomförd utbildning.

Pris från 6500 kr/ utbildning. Max 12 deltagare per tillfälle

HLR utbildning på plats

Utbildningar

Vi erbjuder HLR utbildning för vuxen och barn med hjärtstartare. 

Vanliga frågor

Enligt HLR rådets rekommendationer bör man repetera HLR utbildning en gång per år för att hela tiden se till att kunskaperna är uppdaterade. Man vet aldrig när en olycka inträffar och naturligtvis är det större chans att man vågar ingripa, och även att man gör det på rätt sätt, om man uppdaterar HLR regelbundet

Enligt arbetsmiljölagen AFS 1999:7 så bör varje arbetsgivare ha god kunskap för att handskas med eventuella olycksfall som innefattar t.ex. hjärtstopp (HLR). I lagen står också att företag bör ha kunskap inom L-ABC (Första hjälpen) för att veta hur man smidigast hjälper till vid en större olycka.

HLR utbildning: 12st deltagare Barn HLR: 12st deltagare. Dessa riktlinjer är framtagna av HLR rådet för att utbildningarna ska hålla så hög kvalitét som möjligt. Önskar man ett större antal deltagare så kontakta oss för att se hur vi bäst kan lösa detta.

Att ha en hjärtstartare nära till hands kan rädda liv. Enligt HLR-rådet ökar dödligheten vid ett hjärtstopp med 10% i minuten utan behandling eller användande av en hjärtstartare. Men en hjärtstartare har både batteri och elektroder som kan bli gamla och tappa sin funktionalitet. Se därför till att regelbundet kontrollera bäst före datum din hjärtstartarens batteri och elektroder. Kontakta din hjärtstartare leverantör för att beställa nya i god tid.

Revbenen knäcks inte utan släpper bara från sitt fäste när du gör korrekta bröstkompressioner. Du kommer nästan alltid att höra ett knakande ljud från bröstkorgen vid de första kompressionerna. Speciellt på äldre människor. Med andra ord så ska du aldrig vara orolig för att knäcka revbenen när du gör HLR. Även om du skulle trycka lite snett och ett revben knäcks är det helt ofarligt – och det händer ibland och det läker av sig självt inom några veckor.

Lungorna på en vuxen person är elastiska. Vi kan inte blåsa med så högt tryck så att lungorna spricker eller explodera. Däremot skulle det kunna finnas en potentiell risk hos gamla och sjuka lungor med t ex emfysemblåsor.

 

Vid snabba och kraftiga inblåsningar går luften istället ner i magsäcken och det kan leda till kräkning. Om personen kräks vänder du den på sidan och rensar munnen innan du gör nya inblåsningar. Gör det försiktigt med fingrarna så att ingenting fastnar i halsen.

 

Om man blåser för mycket på ett spädbarn (0–1 år) eller barn (1 år – puberteten) kan man orsaka stora lungskador. Blås endast den lilla mängd luft du har i din mun och titta så att bröstkorgen höjer sig

Det är helt ofarligt och det händer ingenting om du gör bröstkompressioner på en person vars hjärta redan slår.

 

Känner du dig minsta osäker på om personen visar tydliga livstecken eller om den andas normalt är det mycket bättre att du startar HLR (hjärt- och lungräddning) än att du avvaktar.

När du du ska göra inblåsningarna märker du att personen har löständer eller protes. Vad gör du?

 

Du låter löständerna sitter på plats.

 

Har den hamnat fel i munnen ska du försöka sätta tillbaka den. För när löständerna sitter på plats blir mycket lättare för dig att få tät runt munnen. Och då blir det också lättare för dig att göra inblåsningar.

Det bästa är att växla mellan 30 kompressioner och 2 inblåsningar.

 

Men det är alltid bättre att göra något än ingenting alls.

 

Vill du till exempel inte göra inblåsningar är det helt okej, gör bara kompressioner – blodet innehåller redan en del syre.